Македония беше без правителство от декември 2016 г. до юни 2017 г., когато ВМРО-ДПМНЕ спечели парламентарните избори, но не събра достатъчно гласове, за да формира кабинет.

На 1 юни в парламента на Македония беше гласуван новият кабинет на премиера Зоран Заев, което обърна нова страница в политиката на страната във вътрешен и международен план.

Първото посещение на новоизбрания премиер Заев, след Брюксел, бе в София. Това не бе случайно, още повече че от 1 януари 2018 г. България поема председателството на Съвета на ЕС. Страната ни обяви, че ще помогне на Македония в интеграционните процеси.

В София Зоран Заев обеща да се откаже от национализма, поиска и получи от България помощ и подкрепа за стремежа на Македония да стане пълноправен член на НАТО и ЕС.

Като знак за новите отношения между двете страни премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев заедно положиха цветя пред паметника на цар Самуил
България обяви, че подкрепя държавната и териториалната цялост на Македония, няма проблем с конституционното име на страната и е готова да посредничи в споровете с други страни за осигуряването на пълноправно членство на Македония в НАТО и ЕС.

Най-важният резултат от срещата в София беше решението да се подпише Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество между България и Македония. Това потвърди създаването на нов, позитивен климат за развитие на двустранните връзки с България.

На 1 август в Скопие беше подписан Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество, който стъпи върху Декларацията, подписана през 1999 г. от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски.
Сега документът е актуализиран във връзка с новата позиция на България - членството й в ЕС и НАТО. Това засилва възможностите на Македония да ускори пътя си към членство в двете организации.

Борисов в Струмица: Върнем ли се назад, приключва бъдещето


Решението на България и Македония да възприемат прагматичен подход с поглед не към миналото, а към бъдещето, намери отражение в съвместното заседание на двете правителства в края на ноември в Струмица, на което бяха подписани десетина договора и спогодби, полза от които ще имат гражданите на двете държави.

Решено бе да се намалят цените на роуминга между България и Македония. Обсъдени бяха проекти в икономиката, енергетиката и граничното сътрудничество, а целта е да се засилят търговските връзки и бизнес контактите между двете страни.

Зоран Заев допълни, че заедно с Бойко Борисов са се договорили да се направи и проучване за развиване на доставките на природен газ, както и начините да се транзитира газ до Европа. Той уточни, че транспортен коридор номер 8 е приоритет и за двете страни.

Очаква се до края на годината българският и македонският парламент да ратифицират Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество, което ще даде възможност да започне реализирането на проектите.

Създаването на нов, много по-благоприятен климат в двустранните отношения оказа положително влияние в много сфери, включително и на църквата.
Светият синод на Македонската православна църква - Охридска архиепископия изпрати до Българската православна църква писмо, в което иска тя да стане нейна църква майка и да се застъпи пред останалите православни църкви да признаят нейната автокефалност. Светият Синод на Българската православна църква даде  положителен отговор. Повечето анализатори посочиха, че българската и македонската църква са проявили "апостолска храброст".